~ShErA~
Assalamualaikum
 
Fuhh..mood makan aku sepanjang cuti sekolah ni semakin menjadi2..dan berita 'gembira' yang memang patut aku terima mestilah lebihan kilo ajaibku..huwaaa...
 
Apa2 pun..makan tetap makan...masak tetap masak..cuma jadi tak seimbang bila sesudah makan aku asyik melepak ja..jarang sangat sekarang ni aku keluar berkebun secara extreme..bermaksud..menghayun cangkul dengan bertopi nyonya..plg kurang pun 2 jam la...berpeluh sebaldi tau!tapi itu cerita dulu la..cuti kali ni memang buat lemak ja..
 
Jom layan apa yang aku  belajar kali ni..Blueberry Cheese Tart!
Yang ini buat secara sahihnya tak pernah la sampai ke tangan jiran..tak sempat nak bagi kat juri luar..seisi rumah suka..en.suami yang agak memilih dengan makanan yang manis2 ni pun boleh layan cistat ni sampai tahap berebut dengan anak2..haaa..bayangkannnn..kesedapannya..hehe..
motip puji masakan sendiri!
jap..jap..bagi aku resepi tu yang penting untuk memastikan masakan tu sedap ke tak..dan ditambah dengan skill la..betoi kan.kan..kalau tak setuju..sila geleng kepala..
 
 
Orait..resepi ni aku campur aduk daripada beberapa sumber & belajar lukis2 kat atas cistat tu aku tengok kat blog kak Azlita Aziz



 
Jom kita tengok resepi yer..
 
Sumber Rujukan :Haz_amon@myresepi 
                           Azlita Aziz~Masam Manis

Blueberry Cheese Tart
                                                                                   
 *Bahan untuk sweet pastry                  
                                                                    
-125gm butter/mentega                              
-50gm gula icing                                         
-1 biji telur (gred B)                                    
-240 gm tepung gandum                            
 
*Bahan untuk cheese filling (inti)     
 - 250gm cream cheese  
 - 50gm gula icing  
- 1 sudu butter (lembutkan)
- 1/2 sudu besar perahan lemon
- 1 biji telur (gred B)     
- Blueberry pie filling atau apa2 perisa yang korang suka                                 
Cara-cara

-Sweet Pastry : pukul butter dan gula icing sampai creamy. Masukkan telur dan pukul lg. Lepas tu masukkan tepung. Gaul hingga membentuk doh. Ambil sedikit adunan dan tekan ke dlm acuan tart. Tekan kemas2. Trim tepinya dengan pisau. Cucuk dgn garfu sblm bakar. Bakar pada suhu 170C lebih kurang 20-25 minit.

-Cheese Filling : putar cream cheese, butter dan gula hingga fluffy. Akhir sekali masukkan telur dan perahan lemon. Putar lg hingga sebati.

Masukkan Blueberry ke dalam kulit tart/crust (aku guna sudu kfc ja..malas nk guna piping bag).
Letak cream cheese filling hingga penuh supaya ia cantik membuncit.
Bakar selama 10 minit / filling nmpk mcm dah kering –suhu 170c

Nota:
-     Utk dpt doh yg baik masukkan doh dlm plastic..pastu simpan dlm peti ais semalaman (aku letak1-2 jam ja) sebelum kita  tekan dlm acuan.
-     Crust ni kita boleh buat awal2..simpan dlm bekas kedap udara.
-     Tunggu crust betul2 sejuk baru letak filling & cheese.
-      Keluarkan cream cheese 20-30 minit sblm nk guna. JANGAN biar mencapai suhu bilik.

 "Selamat Mencuba"
~ShErA~
Assalamualaikum..
Durian..durian..boleh histeria aku dengan durian ni..tp agak malang nasib aku sebab en.suami tak suka makan doyan..huhu..dan lg malang tak boleh bawak masuk kat dalam rumah..dia secara automatik akan migrain..aduhhh..hukuman apakah ini yang sangat tak masuk akal kennn..
haha..so setiap kali beli durian aku akan makan la dengan anak2 kat atas pondok di laman...dengan mood perasaan sedang menikmati durian kat dusun..hihi..
 
ok..lupakan masalah aku yang langsung tak memberi kesan kat korang..apa kata kita layan Durian Crepe yang menjadi kegilaan ramai sekarang ni..
 
Tadaa...sila menjamu mata!
Ok..oleh kerana aku ni peminat durian yang tegar..tak kira la kalau en.suami aku migrain pun kan..haha..aku tetap buat Durian Crepe ni..ahhh..tp aku tak nak la jadi isteri derhaka..still mintak kebenaran dia..ok la..setakat beberapa ulas jer kan..so bau durian ni tak la menyengat sangat..ni resepi kedua yang aku cuba..yang pertama buat..crepe dia macam melekat skit dan cepat hangus..so try pulak resepi dari blog kak  Azlita Aziz memang puas hati..so cuba la..sedappp..berbaloi2..makan la sampai naik kilo..haha..ok jom semak resepi..


DURIAN CREPE



250 gm tepung gandum

3 biji telur

500 ml santan

1/2 sudu teh garam

1 sudu teh pandan emulco (tak letak pun takpa)

1 sudu teh pewarna hijau (ikut suka la nk buat warna apa pun)

 

Satukan semua bahan di atas di dalam bekas

Kacau rata

Masukkan dalam blender dan kisar

Kemudian tapis

 

Sediakan kuali leper untuk membuat crepe yang tidak melekat

Panaskan hingga kuali benar-benar panas

Oleskan sedikit minyak pada kuali

Kemudian kecilkan api

Tuangkan satu senduk kecil ke dalam kuali dan masaklah adunan tadi hingga menjadi crepe

Adunan tak perlu di balikkan

Bila permukaan atasnya dah kering terus angkat

Buat sehingga habis

Biarkan sejuk.


Durian Filling

1 cawan Non dairy Whipping Cream

Isi durian secukupnya

~Pukul Whipping Cream dalam mixer hingga kental

~Pisahkan isi durian dari bijinya. Lumatkan sedikit

Ok..dah siap semuanya langkah2 kat atas..sila la bentangkan korang punya crepe yang comel tu..jangan terbalikkan tau..pastikan yang bahagian licin tu dok sebelah bawah..sudukan sedikit whipping cream dan letak atas crepe..pastu sudukan pula isi durian..kemudian letakkan semula whipping cream..so akan jadi macam 3 lapis la..ok..lipat cantik2..ikut suka la nak lipat macamna pun..janji nanti jadi bentuk macam bantal tu..pastikan kemas la..jangan la bila dah siap..nak makan pun takdak selera..hehe..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...