~ShErA~
Minat kat orkid ni mula menggila akhir tahun lepas..tetiba ja perasaan tersuka tu timbul..actually..aku slalu dok pi carik pokok2 bunga free kat rmh mak sedara..dan terpandang la orkid dia..mak teh aku ni tanam sempoi ja..semua orkid dia longgok2 kat tunggul kayu lama kat dpn lmn dia..tak mcm yg aku baca..susah..macam2 cara nk kena jaga orkid ni..suhu la..cahaya la..nk baja..siram..adusss..mcm leceh. tp hasil temubual aku ngan mak teh..senang ja..yg penting rajin baja..elok ja berbunga dan subur.

so..apalagi..bermula la episod aku dan orkid...hehe..yang pasti..bila mula tu..kutip yang free jgk kat rmh mak teh aku ni..dia bagi la 4 jenis..ala..semua just kutip2 kat pokok2 depan rmh dia.
lepas settle rembat 2/3 jenis tu..kebetulan petang tu sepupu aku baru ja tebang pokok tembusu belakang rmh dia...hahhh..sepantas kilat..pi tarik sebatang 2..dapat la yang bercabang cantik..sesuai la sgt nk letak orkid..

jom layan gambar...

Ni la hasil 1st project orkid aku..
sila jgn gelak ya otai2 orkid..saya budak baru belajaq..
yang dalam pasu tu blum sempat cari port baik utk diaJenis ni banyak sesangat..penuh menjalar kat pokok bacang yang masih hidup..mak teh kata bunga dia belang2..klu tak salah Arachnis Maggie Oie.
Yang ni dari genus oncidium..Dancing Lady..cantik..berbunga lebat warna kuning..
menurut kata mak teh..yang ni mmg gila berbunga..tak tau la dah bertukar tempat dan tangan ni..harap2 masih kekal mcm tu la..

Anggerik merpati..orkid liar paling mudah didapati kat atas pokok..hihi..panjat pokok nk tangkap yg ni..bunga dia warna putih...wangi..kalau lalu bawah pokok bau wangi..jangan la lari..haha..tp syg la..bunga dia hanya dapat bertahan 1-2 hari ja..
Yang ni aku blum tau nama dia..batang dia panjang2 dan bercabang..dan mcm tak berdaun..tp bunga dia serius cantik...tak padan dgn bentuk pokok.
Dahan pokok tembusu yang berat giler..haha..orkid punya pasal..angkut jgk masuk keta..haha..en.hubby la jadi mangsa..nasib baik dia pun bg support bila aku mula dgn projek ni...yg lawaknya..aku ternampak ayah aku geleng2kan kepalanya tgk aku bersungguh2 dok tarik dahan tembusu ni..mesti dlm hati dia kata..apa dah jadi dgn mak budak yang baru lepas pantang ni..kihkih...gasak la anak oiii..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...