~ShErA~
Salam bertemu kembali sahabat sekalian...lamanya tak update blog..pejam celik rupanya dah hampir setahun..hari ini dengan keazaman dan semangat yang meluap2..fuhhh..berjaya jugak akhirnya blog ini bersiaran semula...adoiiii..lamanyalah hai nak boleh semangat..ok2...jom la kita sembang pasal pokok sebab bab ni memang tak pernah hilang semangat..

Kegilaan yang tak terbendung lagi...mengumpul Japanese Rose atau dikenali juga bunga kembang 10 pagi..memang betul2 menawan hati ini..setakat ni dah ada lebih kurang 20++ koleksi..pelbagai jenis dan warna..ada yang beli, tukar2 dengan member2 kat FB dan yang paling best mestilah yang kutip2 kat rumah orang..lagi best ada yang sudi bagi dengan pasu2 sekali..haha..terima kasih daun keladi..tp bak kata pepatah..orang berbudi..kita berbahasa..kalau dah angkat dengan pasu2 tu..so pepandai la pikir yer..huluq la seringgit 2 kat anak2 cucu..

Jommmm kita layan koleksi JR kat rumah aku setakat ni..kebanyakannya memang aku semai dengan keratan batang ja..tp setelah dibelai2 setiap hari..inilah hasilnya..

aku susun kat tepi2 pagar ja..hmm..yang tak bestnya..kecantikan JR ni tak tahan lama..petang dah tak meriah..kembangnya bermula sekitar pukul 10 pagi..
Yang ni pun ada pelbagai warna..selapis ja..tapi tetap cunnn!
Fuhh..ini yang paling meriah setakat ni..asalnya aku tumpangkan ja kat pasu cycas..last2 jadi peralihan kuasa pulak..takpalah..asalkan cantik..kan..kan..
Tak lupa jugak sudut laman kat luar pagar..tiang letrik pun jadi mangsa..haha
Taraaaa...letak kat pasu gantung pulak..JR ni mmg senang jaga..tapi penjagaan yang betul sangat penting..jangan terlebih air..nanti batangnya akan jadi lembik..baja 2 minggu sekali..setakat ni baja yang paling serasi dengan JR ni baja no.55..warna merah..beli kat tesco @ giant..kat nursery biasanya aku cari memang tak ada..

Oklah geng..jom tanam JR..kalau yang dok belah2 utara ni..kalau nak free..jemputlah mai rumah aku..
7 Responses
  1. shida Says:

    oho.. baja merah no 55 ye?? nanti nak p cari. tak pernah boh baja.. masa mula2 tanam dulu naik bunga canti2k jugak.. tp lama2.. dah mcm hidup segan mati tak mahu je....


  2. ~ShErA~ Says:

    ini yang kami kongsi ilmu kat group my japanese rose kat fb..cuba boh tgk..hasilnya..daun akan mula gumuks & menghijau..lepas tu keluar putik2 bunga..dlm masa 2 minggu..InsyaAllah..meriahlah berbunga..


  3. salam shera..
    cantknya taman shera dan bunga2 yg berkembangan tu,jeles lah kak noor tengok nak kena ambik inspirasi sher alah bagi rajin sikit kak noor hee


  4. ~ShErA~ Says:

    wsalam kak Noor..terima kasih sudi singgah sini..JR ni mmg menaikkan seri laman..saya mmg suka sgt..nak jaga pun tak la susah..cuma kena pastikan letak baja 2 mgu sekali & tanam semula bila batangnya dah tua..jom la berkebun!


  5. ohh ni lar JR yer? nak cuba lah!


  6. kak tijah Says:

    akak ada pokok ni sikit ja... nanti nak pi rumah sheralah...heheh kot2 dapat free...


  7. sue suria Says:

    Baja no.55 ni..tlleh guna tuk bunga ln x?


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...