~ShErA~
Malam ni just masak ayam masak kicap + ayam goreng saja..adik Haris meragam sikit..demam..nak buat sup pun tak sempat..duduk kat ayahnya pun sekejap saja..ntah2 kena cubit dengan ayah kot..jadi setakat tu jelah ibu mampu masak..kalau nak macam2...tunggu la pukul 9 baru dapat makan..huhu..
Oklah..nak share resepi masak kicap mak aku punya...actually masak kicap ni kena 'qenyah' la sikit.-tak paham apa itu qenyah try pi tanya kat org kedah nooo-...kalau masak kicap biasa tu..campak2 bawang & tuang kicap saja kan..aku panggil masak orang malas

Bahan-bahannya:
10 ketul ayam dipotong sederhana-digaul dengan garam,serbuk kunyit, jintan manis dan digoreng.
1 labu bawang besar - potong bulat
seulas bawang putih- ketuk jer
1 inchi halia- ketuk jugak
5 tangkai cili kering-dikisar
sedikit jintan manis
bunga lawang & kulit kayu manis
sehelai daun pandan-disimpul
kicap manis & kicap masin
sos lada hitam-1 sudu
minyak masak

Cara-cara aku masak:
Panaskan minyak & tumis bawang besar, bawang putih, halia, daun pandan, kulit kayu manis dan bunga lawang sampai naik bau...masukkan cili kisar dan jintan manis & biar agak2 dalam 5 minit..kemudian masukkan kicap manis, kicap masin dan sos lada hitam (kicap aku tuang main agak2 jer)..Kalau rasa macam pekat sangat..boleh letak air sikit..perasakan dengan garam (biasanya aku dah tak letak garam...sebab kicap dah masin..ayam pun dah masin)..tak elok tu..tapi kalau nak..boleh la letak secukup rasa maggi tu..sikit jer tau..masukkan ayam yang dah digoreng tadi..kacau hingga sebati..tutup api..angkat dan hidangkan..ok..dah siap..tabur la skit daun bawang/sup kalau ada..apa lagi..baca doa makan...nyum..nyum dengan nasik panas2..

notakaki: sebenarnya bila kita tumis dengan daun pandan..wangi sangat..bau pun dah macam sedap.
1 Response
  1. Bali Tour Says:

    Terima kasih atas recipe nya
    nanti saya nak coba masak :)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...