~ShErA~
Tadi aku dan en.suami ke sekolah...ganti untuk cuti Deepavali nanti..Anak2 pulak dipinjam oleh tok mama..bawak budak2 tu pergi family day jabatan imigresen kat Batu Feringgi..jadi tak berasap la dapur..masing2 dah makan kat luar..sebelah malam..en.suami pun start berdialog;

en.suami:Apa ada malam ni?
pn.isteri :ada apa pulaknya?
en.suami:makan la..tak mau la beli..ibu masak la apa2..
pn.isteri:erm..ada la udang skit..dgn lebihan sayuq 2/3 hari lepas.
en.suami:oklah tu..ibu buat ja nasik goreng..campak2 saja..
pn.isteri:orait...nasik goreng tomyam..boleh?
en.suami:terbaekkk...udang mau 'bertonggek' dalam nasik tau!
pn.isteri:aikk..ada pulak udang 'tonggek2'..haha

so godek2 dalam peti ais..pastu kuar ambik serai & daun limau purut..nak try buat Nasi Goreng Tom Yam resepi sesuka hati tanpa rujuk internet..sebab malas nak on lappy..gasakkkk..hehe..jadi korang yang terer masak tu silalah jgn menyampah tengok resepi aku..


Ok..bahan-bahannya adalah seperti gambar di bawah..mana yang ado saja..sayuran tu bleh la tambah carrot, kubis, sawi, cendawan ka..apa2 jelah yang sesuai.


Sedikit cili kisar, bunga kubis, brokoli, buah tomato-potong dadu, bawang besar-hiris, bawang putih-ketuk, daun limau purut-racik2 dan serai-hiris nipis2..kuantitinya ikut suka hati la..pepandai la agak.


Tom Yam paste..ini ori dari siam..
en.suami beli masa pi hatyai hari tu.
Jangan lupa..udang besaq2..lebih kurang 15 ekor aku boh..biaq 'bertonggek' dalam nasik..baru puas makan..kan..kan..oppsss..lupa pulak..nasi lebih kurang 2 mangkuk penuh..
~~~~~~~~~~~


Cara-cara nak mencampak:


1-Tumis bawang merah dan putih sehingga naik bau.

2-Masukkan cili kisar..masak sekejap & masukkan pes tom yam 2 sudu besar. kalau kering sangat..masukkan sedikit air.

3-Masukkan udang dan biar sekejap..agak2 sebati dengan pes tom yam, masuk pulak bunga kubis, brokoli, serai, daun limau purut dan garam.secubit secukup rasa.gaul rata.

4-Masukkan nasi dan tomato dadu. kacau rata seminit dua..rasakan garam..tutup api.

5-Hidangkan..
Nota kaki: kebetulan ada hot spicy drumet..goreng sambil menggoreng nasik..sudahnya..drumet aku hangit..nasib baik tak rentung..kalau tengok kat mak aku..mesti dia kata buat gheja tak 'menyekoh'.Tapi bleh lg makan bersama nasi goreng tomyam ni..so kawan2..bleh la kalau nak cuba resepi ni..sila la buat penambahbaikan mana2 yang perlu..sebab ini resepi sesuka hati aku..apa2 pun..en.suami makan tak pusing kira kanan sebab sibuk dok cari udang tonggek dia..haha..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...